HTML

ÉrEm

Értelmes Emberek vitafóruma. Beszélhetsz bármiről, csak fejtsd ki normálisan, támaszd alá érvekkel.

Friss topikok

  • dedebá: Ide is csak egy dolog hiányzi: a pénz nélküli társadalom: penznelkulitarsadalom.blog.hu/2009/04/0... (2009.04.08. 05:21) Bizalomvesztés

Linkblog

Bizalomvesztés

2009.03.18. 11:02 ElCid

Nemrégen olvastam, hogy a bankok nemzetközi szinten is szeretnék cserélgetni egymással a BAR listás adatokat. Persze értem én, hogy nem mindegy nekik, kinek adnak pénzt, és hogy az EU-n belül persze mindenki szabadabban kérhet hitelt külföldön is. Viszont ez egy picit a másik oldalról nézve is igaz manapság. Hiszen nem csak a bankoknak ingott meg a bizalma a hitelfelvevőkkel szemben, hanem fordítva is. Nap, mint hallani, hogy milyen újabb bank ment csődbe, illetve hogy a banki brókerek, alkuszok éppen mekkora bónuszt vettek fel olyan ügyletekre, amelyeken elúszott a befektető pénze. Persze világos, hogy amikor egy befektető elkezdi fialtatni a pénzét, akkor kockázatot vállal, és oda kell figyelnie. Nem bízhatja magát teljesen egy brókerre. Ha veszít, akkor magát is okolhatja érte, nem csak a bankot, vagy az alkuszt. Viszont. A banki brókerek nem nagyon vállalnak anyagi kockázatot, hiszen ha eladták a terméket, akkor ők megkapják a jutalékukat, függetlenül attól, hogy a befektetés esetleg a végén teljes kudarcnak bizonyul.

Mennyivel jobb lenne, ha a banki brókerek, alkuszok is szerepelnének egy csinos kis nyilvántartásban. Kapnának egy regisztrációs kódot (amit egyébként a biztosítási alkuszok kapnak is, ha jól tudom), és egy szép kis nyilvántartásban szerepelne, hogy milyen területen, mekkora nyereségességi rátát értek el. Mondjuk százalékban kifejezve. Mindez interneten nyilvánosan elérhetően, naprakészen.

Így egy átlagember számára is, aki nem szakmabeli, jól láthatóvá válna, hogy aki befektetési tanácsot ad neki, az milyen reputációval bír. És persze a brókerek is talán jobban igyekeznének, hiszen pár nagyobb bukta, alaposan lehúzhatná az átlagukat.

Persze tudom, hogy ez nem olyan egyszerű, hiszen egy befektetés nyereségessége esetleg csak évek alatt fog realizálódni, illetve ami az elején bukta az a végén még nyerő is lehet, és fordítva. De végül is ki lehetne dolgozni a szükséges számításokat és paramétereket egy korrekt mérőszámhoz.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://erem.blog.hu/api/trackback/id/tr561009329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dedebá 2009.04.08. 05:21:25

Ide is csak egy dolog hiányzi: a pénz nélküli társadalom:

penznelkulitarsadalom.blog.hu/2009/04/04/penznelkuli_tar sadalom
süti beállítások módosítása